phone

„МЕДОНОСНАТА ПЧЕЛА - от пчелното семейство до продуктивния пчелин”

 

„Колкото повече разбираш живота на пчелите, техния език, нужди и настроения, толкова по-добре ще се отнасяш към тях, толкова по-продуктивни ще бъдат и те” - това е философията на Армин Шпюргин, автор на една от най-забележителните и широко дискутирани книги, посветени на медоносната пчела.

В задълбоченото си повествование Шпюргин умело съчетава поднасянето на подробна информация за жизнените потребности на пчелите с предоставянето на ценни практически съвети как да получим върхови добиви от техния труд. Написана въз основа на сериозна теоретична подготовка и богат практически пчеларски опит, книгата разглежда важни въпроси, които ще насочат начинаещия пчелар в правилната посока и ще провокират опитния професионалист към размисъл за това какви грешки допуска и как да ги отстрани, за да не пострада от поредния нежелан слаб пчеларски сезон.

Едно от най-ценните качества на „Медоносната пчела” е лекотата на разказа, помагаща на читателя да вникне без усилия в сложните процеси, протичащи в тайнственото царство на пчелите. В това богато илюстрирано издание авторът задълбочава познанията на всички, които се занимават с отглеждане или изучаване на медоносните пчели. Книгата покрива всички аспекти от живота на пчелите - от биологията на отделната пчела до съвършената организация на живота в суперорганизма, наречен пчелно семейство. За завидния успех на изданието сред пчеларите в цяла Европа допринасят и практическите съвети на автора за това как да развием продуктивен и доходоносен пчелин.                                                    

Първи рецензии за „Медоносната пчела” в Германия

  •  Пътят към пчеларството

Впечатляващата книга на Армин Шпюргин бързо се превърна в класика сред пчеларите. Задълбочена в повествованието си, но в същото време ясна, нагледна и изчерпателна, тя обръща внимание на взаимоотношенията човек-пчела, наблягайки на ролята, която играят пчелите за запазването на биоразнообразието в природата.

„Медоносната пчела” дава повод за много размисли у всеки отделен пчелар за това как по-добре да устрои своето пчеларско стопанство и да постигне по-високи добиви от пчелите си.

Богато илюстрираната книга е много подходящо четиво не само за пчеларите, но и за всеки загрижен за природата читател, желаещ да се потопи в темата за пчелите и да я разучи по-подробно. Изданието предлага ясен поглед върху сложните взаимовръзки в живота на пчелното семейство. Всеки, който се зачете в тази книга, ще усети дълбоко в себе си желанието да започне да се занимава с пчели, ако разполага с подходящи условия за това. Активният и опитен пчелар с чиста съвест може да препоръча това издание дори и на „непосветените” в пчеларския занаят.

„От пчелното семейство до продуктивния пчелин” - тази част от заглавието на книгата представлява една своеобразна програма за пчеларстване. Затова я държа неотлъчно до мен при работата ми с пчелите.

С уважение и благодарности към автора: Bienenfreund

***

  •  Стегната, информативна и много добре илюстрирана книга

Опитният автор на книгата „Медоносната пчела” ни предлага едно много добре илюстрирано четиво за историята и настоящето на пчеларския занаят, за биологията на отделната пчела и за нейното поведение в пчелното семейство (за особено ценни считам разясненията за комуникационните форми в пчелното семейство). Много ми допаднаха разсъжденията на Армин Шпюргин за огромната роля на пчелите в поддържането на екоравновесието в природата, както и практическите въпроси, които той разглежда във връзка с отглеждането на пчели и постигането на високи добиви от тях. Аз също мога да препоръчам тази книга както на пчеларите с по-голям опит, така и на начинаещите пчелари.

С признателност към автора: Theo T.

***

  •  Уникален поглед в света на медоносната пчела

Впечатляващо продуктивна книга, която превръща пчеларстването в удоволствие и набляга върху правилния подход към пчелите. „Медоносната пчела” на Армин Шпюргин предоставя ясен поглед във вътрешността на пчелното семейство, в живота на всяка отделна пчела и изграждането на нейното общество. В книгата намирам задълбочени познания за това как функционира пчелното семейство, по какъв начин се осъществява комуникацията между пчелите и как изглежда продуктивното пчеларство в наши дни.

С благодарности: S. Gold

***

  •  Добро помагало за всеки пчелар, особено за този с по-малко опит

Намирам книгата „Медоносната пчела” за особено сполучлива, тъй като в нея става дума както за исторически, така и за чисто биологически особености, свързани с различните раси пчели. Смятам, че тези аспекти са разгледани много ясно и нагледно за лесното им възприемане от читателя. Особено силно впечатление ми направи изчерпателното описание на „езика на пчелите” - т.е. различните видове „танци”, които те изпълняват, за да комуникират помежду си в пчелното семейство. Бих казал, че тази книга определено може да се препоръча като сериозно четиво за пчеларите, тъй като тя покрива всички аспекти от живота на пчелите.

С поздрав: Buecher Wurm

Няколко думи за автора

Армин Шпюргин е държавен консултант по пчеларство и развъждане на пчели към Министерството на земеделието на Федерална република Германия, дългогодишен експерт по пчеларство и пчелар-практик, един от създателите на Обществото на приятелите на Държавния институт по пчеларство към Университет Хохенхайм (Щутгарт, Германия), член на Управителния съвет на Националната асоциация на пчеларите в Баден.

В многобройни свои публикации Шпюргин споделя обширните си познания и богатия си практически опит в сферата на пчеларството. Работи като редовен сътрудник на най-четеното и превеждано в Европа немскоезично списание „Die Biene”. Публикува авторски материали и в редица други специализирани печатни и електронни издания, заели челните места в топ листите на най-уважаваните източници на информация за пчеларството.

Книгите, статиите и лекториите на Шпюргин се радват на завиден интерес в страните с високо развито пчеларство, преведени са на френски, английски, чешки, полски, испански, португалски, унгарски и др. езици и се разпространяват в цяла Европа.

PHELI.eu