phone
 • 1
 • 2
 • 4
 • 3
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 17
 • 9
 • 16
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
phone
Природосъобразно
отглеждане на пчели
Пътят към биологичното пчеларство.. Pheli.eu Product #: 978-619-90663-0-0 Regular price: $26.40 $26.40 In Stock

Природосъобразно
отглеждане на пчели


Производител: Pheli.eu
ISBN: 978-619-90663-0-0
Автор: Волфганг Ритер
Издателска къща Неделник, 2017
Превод от немски език, редакция: Татяна Танева

Цена: 26.40 лв.

- +

Оцеляването на Пчелата е залог за оцеляването на Човека!
В днешни дни Човекът, гордо възвисил се на върха на еволюционната пирамида, все по-смело подлага на сериозни предизвикателства едни от най-важните създания в света, в който живеем. Нашите пчели - това велико творение на Майката Природа, с всеки изминал ден са принудени да понасят жестоките удари, причинени от безотговорната човешка дейност.
Защо страдат пчелите ни? Можем ли да им помогнем? Как да се погрижим за тяхното благоденствие и същевременно с това да се радваме на плодовете от техния труд?
Най-систематизираните, точни и обосновани отговори на тези и много други въпроси ни дава проф. д-р Волфганг Ритер в своята изключителна книга „Природосъобразно отглеждане на пчели”. Авторът на забележителното издание не оспорва факта, че мощната индустриализация в повечето развити страни не може да бъде спряна. Но как бихме могли да избегнем негативните ефекти от нейното агресивно „превземане на територии” от нашата природна среда и най-вече: как бихме могли да спасим пчелите си от токсичната хватка на съвременните селскостопански методи за производство? Пътят е дълъг, но надежда за спасение има. Тази теза заляга в основата на цялото повествование в книгата „Природосъобразно отглеждане на пчели”.
Наред с онагледяването на сложните взаимовръзки в суперорганизма ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО проф. д-р Ритер предоставя нагледни разяснения как и защо нарушаването на процесите в този организъм води до загуба на неговите съпротивителни сили, на устойчивостта и способността му да се самолекува с ендогенни средства. Целта на Ритер е да покаже по какъв начин пчеларят може да помогне на пчелното семейство да увеличи своите способности за самозащита и в крайна сметка да се адаптира успешно към новите условия за живот. Успехът в това начинание ще гарантира на всички пчелари здрави, силни и продуктивни пчели.
В допълнение към теоретичните постановки и практическите съвети, почиващи върху най-съвременните изследвания в науката за пчелите, след всеки раздел от книгата, посветен на конкретна тема от областта на пчеларството, Ритер систематизира изискванията според официалните регламенти на Европейския съюз и водещите биосъюзи (Biokreis, Bioland, Demeter, Ecoland, Naturland, Gäa, Bio Austria, Bio Suisse) по отношение на биологичното отглеждане на пчели и производството на биологичен мед и пчелни продукти.
Освен че въвежда читателя в темите „биологично пчеларство” и „биопроизводство на мед и пчелни продукти”, основната задача, която си поставя Ритер и която изпълнява по блестящ начин, е да покаже пътищата към едно пчеларство, практикувано „с любов към пчелите и човека”. Крайният резултат от следването на неговите съвети се изразява в здрави, устойчиви и жизнеспособни пчелни семейства, произвеждащи завидни количества екологично чисти пчелни продукти - високо ценени и радващи се на гарантиран прием по световните пазари.

Няколко думи за автора:
Проф. д-р Волфганг Ритер завършва биология и химия в „Йохан Волфганг Гьоте университет - Франкфурт на Майн” и получава докторска степен в Института по пчеларство в Оберурсел, Германия. В продължение на 15 години води лекции и курсове по биологично пчеларство във Факултета по екологични аграрни науки към Университета в Касел. От 1978 г. насам той провежда многобройни изследвания в областта на здравето на пчелите, които описва в над шестстотин световнопризнати публикации в научни издания. Автор и съавтор е на редица книги, посветени на пчелите и пчеларството, активен сътрудник и редактор на германското пчеларско списание Die Biene, отдавна утвърдило се като едно от най-четените професионални издания в Европа. През 1987 г. проф. д-р Волфганг Ритер е избран за председател на Научната комисия за здравето на пчелите към Световната пчеларска организация Apimondia, а от 1991 г. работи като експерт и ръководител на Референтната лаборатория за изследвания в областта на болестите по пчелите към Световната организация за здравеопазване на животните (OIE). Организатор е на множество световни конгреси и симпозиуми от 1982 г. насам. Неговите доклади, представяни на форумите на Apimondia, са едни от най-ценните и иновативни приноси в съвременното пчеларство. Има редица признати открития в областта на пчелната патология и противодействието на едно от най-големите предизвикателства на съвременното пчеларство - акара Varroa destructor.
Nagrada 2018